هر کس به نحوی تاریخ و جغرافیای هشت سال جنگ تحمیلی را درک کرده باشد و دفاع مقدس را به معنی واقعی فهمیده باشد، نمیتواند از حس و حال آن خود را جدا کند. من هم که به عنوان یکی از نوجوانان رزمنده در ساخت آن تاریخ بشکوه نقش داشتم، خودم را متعلق به این عظمت الهی میدانم.
بازدید امروز : 30
بازدید دیروز : 10
کل بازدید : 21614
کل یادداشتها ها : 28
دستاوردهای دفاع مقدس ( کارنامه دفاع مقدس)(قسمت دوم)
11- ساده زیستی و پرهیز از اسراف و اشرافیگری فضای معنوی جبهه آنچنان تأثیر در افکار و روحیه مردم گذاشته بود که عموماً به جز فرصت طلبان اقتصادی کسی به دنبال دنیا و زخارف آن نبوده است، آخرت گرایی و توجه به خدای متعال روح غالب مردم بوده است. رفاه طلبی و اشرافیگری که امروز متأسفانه ارزش تلقی میشود، بسیار مذموم و نکوهیده بوده است، به ویژه کسانی که در حال و هوای جنگ بودند از زرق و برق دنیا دور بوده و قلوب آنها سرشار از نور اولیاء عرفان و معنویت بوده است.
12- مهار فرهنگ سرمایهداری
فرهنگ سرمایه داری که ریشه مفاسد اخلاقی و اجتماعی است، در دوران دفاع مقدس کاملاً مهار شده بود، سرمایهداران و زراندوزان چون عاشق مال و جان خود بودند از جبههها فرار میکردند و همین امر موجب تحقیر و ذلت آنان در افکار عمومی ملت شده بود. این فرزندان کوخ نشینان و پابرهنگان بودهاند که تنور جنگ را طی هشت سال با خود حماسه گرمی بخشیدند،و به تعبیر امام خمینی (ره) مرفهین بی درد حتی حاضر نبودند از دور هم دستی بر آتش جنگ بگیرند، اگر چه امروز آنها عزیز شدند و منافع کشور در خدمت آنها قرار گرفته است و حماسه آفرینان دفاع مقدس حاشیهنشین شدند، این خود درد دیگری است که در سینه هر رزمندهای شعله میکشد.
13- تجلی ایثار و مقاومت
در دوران دفاع مقدس همه آموزههای دینی و قرآنی ظهور عینی پیدا کردند، به ویژه فرهنگ ایثار و شهادت تجلی فراگیر داشت، و هر کس توفیق حضور در جبههها را پیدا نمیکرد احساس خجلت و شرمساری میکرد، حدیث عشق و مستی شعار زبانها و تمنای شهادت در راه خدا آرزوی قلبی اغلب جوانان این مرزو بوم بوده است.
14- مشارکت فعال زنان
از افتخارات دوران دفاع مقدس حضور پرشور زنان در همه صحنهها به ویژه در امر پشتیبانی و امداد رسانی به جبهه است، زنان متعهد ما نه تنها با تربیت فرزندان مبارز نیروی انسانی مورد نیاز جبههها را تأمین میکردند بلکه با مشارکت فعال در امور پشتیبانی وظیفه مضاعفی را عهدهدار میشدند.
از همه مهمتر همسرانی که جای پدر را در خانواده پر نموده و سرپرستی فرزندان شهید را عهدهدار میشدند در واقع زینبوار پرچم شهادت، ایثار را به دوش میکشیده و امروز هم به عنوان آیههای مجسم ایثار و پیام آوران فرهنگ حماسه و شهادت بر ناصیه فرهنگ ما میدرخشند.
15- تأثیر در تحکیم روابط اجتماعی و روح برادری
از برکات دفاع مقدس تقویت معنوی معاشرتها و تحکیم روابط اجتماعی بوده است، بطوریکه صمیمیت و برادری و صلهرحم در بین مردم تقویت شده بود، ای بسا حضور در مراسم بدرقه رزمندگان به جبههها یا شرکت در مراسم تشییع شهدا بسیاری از کینهها و ناراحتیها را بین مردم برطرف میکرد و قطع رابطه چندین ساله خانوادههای فامیلی را به دوستی مبدل میکرد و یا حضور رد مزار شهیدان پستی و زشتی دنیا طلبی را در مقابل دیدگان مجسم مینمود و از همانجا انسان تصمیم میگرفت که برای هر کس که به خاطر دنیا ناراحتی ایجاد کرده است طلب حلالیت کند.
16-تأثیر در حوزه هنر و ادبیات
آموزههایحماسی به ویژه اخلاق و سیره رزمندگان تأثیری مستقیم در حوزه هنر و ادبیات بومی کشور داشته است و به جرأت میتوان گفت که ادبیات حماسی-عرفانی در این دوره تولدی دوبار یافته است و حتی فضای ذهنی هنرمندان و فیلمنامه نویسان را تحت تأثیر و تصرف خود در آورد اگر چه هنر کلاسیک و آکادمیک در هماهنگی خود با ادبیات دفاع مقدس بسیار کند حرکت میکند اما هنرمندانی که فارغ از معیارهای کلاسیک به خلق سوژههای ادبی و هنری دست زدهاند به خوبی درخشیدهاند و جا دارد که در نوشتاری مستقل به تدوین و معرفی آنها پرداخته شود.
17- تحول در خلق آموزههای عرفانی
سلوک عرفانی رزمندگان در جبههها که سنگر را مقام تقرب به خدا میدانستند به ویژه نیایشها و شب زنده داریهای آنها جلوههای زیبای عرفان اسلامی را متبلور کرده است، امروزه دهها صحیفه نورانی از رزمندگان موجود است که مشحون از تعالیم و آموزههای اخلاقی و عرفانی است. به جرأت میتوان گفت که رزمندگان و شهیدان از ما هستند و کرامات و فضائل اخلاقی و معنوی آنها باعث غنای متون عرفان اسلامی شده است کمتر کسی است که زندگی نامه یا وصیتنامهاین عزیزان را بخواند اما از درون متحول نشود.
18- تکرار کربلا و تجلی عاشورا
کسانی که عاشق کربلا و حماسه عاشورا بودند به عینه تکرار عاشورا و کربلای حسینی را در دوران دفاع مقدس شاهد دیدهاند. به تعبیر امام (ره) جنگ ما تکرار عاشورا بوده است، همه مفاهیم حماسی عاشورا در رزم و حماسه سلحشوران ما تفسیر شده بود و رمز و راز شهادت بر قلوب جوانان عاشق گشوده گشت به طوریکه برای ملاقات با خدا و شهیدان کربلا سر از پا نمیشناختند، یادش بخیر.
19- تطهیر نظام اداری کشور
از برکات دوران دفاع مقدس تحول در اخلاق مدیریت و نظام اداری کشور بوده است. زد و بندهای اداری، فرصتطلبیها و رانتخواریها یا اصلاً نبوده یا بسیار نامحسوس بوده است. خوف از قداست شهیدان و تعهد بسیجیان به کسی جرأت تخلف نمیداد، یا تعهد در مقابل خود شهیدان آنها را به کار و تلاش صادقانه وا میداشت. افسوس که امروز از آن طهارت و صداقت چندان خبری نیست.
20- تحکیم بنیان خانوادهها
یکی از برکات جنگ تحکیم بنیان خانوادهها و تقویت روابط عاطفی اعضای آن بوده است و حتی اگر پدر یا فرزند خانوادهای شهید میشد، حضور معنوی او باعث تحکیم بنیان و تضمین امنیت خانواده میشده است. در آغوش کشیدن رزمنده به هنگام خداحافظی توسط اعضای خانواده فضای سرشار از عاطفه و محبت را به جامعه تزریق میکرد، ای بسا افرادی که با دیدن این منظرهها متأثر شده و کانون سرد خانه خود را با الهام از عواطف رزمندگان به گرمی و احساس و مهربانی مبدل میکردند.
21- تأثیر در فرهنگ عمومی کشور
از برکات دیگر دفاع مقدس، تسخیر فرهنگ عمومی کشور بوده است، به طوریکه آنچه مورد توجه همگان بوده است دفاع از کشور و تعقیب و تنبیه دشمن متجاوز بعثی بوده است. وقتی امام (ره) فرمودند: «جنگ در رأس امور است» به واقع همگان جنگ را در اولویت کارها و تصمیمگیریها قرار داده بودند. منافع شخصی و فردی همه فدای مصالح جنگ شده بود.
فرهنگ جهاد و مبارزه آن چنان برافکار عمومی غالب شده بود که هرکسی ارزش و تأثیر اجتماعی و سیاسی خود را با توانائیهای دفاعی خود تعریف میکرد و پیوند همه توفیقات و موفقیتها با حوادث دفاع مقدس اساس مناسبات اجتماعی و سیاسی را تشکیل میداد.
22- شناخت دوست و دشمن
در دوران دفاع مقدس صف مجاهدین از قاعدین جدا گردید. مدعیانی که به طمع قدرت و ثروت انقلابی شده بودند از ترس جان و مال خود به گوشهها خزیدند و فرزندان خود را به کشورهای خارج فرستاند و به تعبیر امام (ره) تنها پا برهنگان و کسانی که درد فقر را چشیده بودند تا پایان راه با ما بودهاند. همچنین امام (ره) در این باره فرمودند: «ما در جنگ دوستان و دشمنانمان را شناختهایم.»
23- تجربه دفاع بازدارنده همه جانبه
ما در جنگ از سوی دشمن غافلگیر شدیم و آمادگی برای دفاع در آغاز متجاوز سراسری دشمن وجود نداشت. بزرگترین درسی که از دفاع مقدس آموختهایم این است که همواره باید در اوج آمادگی دفاع بازدارنده باشیم. این استراتژی همچنان از سوی مسؤلان ذیربط دنبال میشود.
در استراتژی دفاعی ما تهاجم جایگاهی ندارد بلکه سیاست ما بازدارندگی است، و در این سیاست موازنه قوا شرط اصلی است، و استراتژی بازدارنده دفاعی در صورتی تحقق مییابد که این شرط مهم لحاظ شود.